Cayma Hakkı

Cayma Hakkı
Cayma hakkı nedir?
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği gereğince, alıcıların mal satışına ilişkin işlemlerde teslimat tarihinden itibaren, hizmet satışına ilişkin işlemlerde satın almanın yapıldığı tarihten itibaren 7 gün içinde cayma haklarını kullanarak sebep göstermeden ve herhangi bir cezai şart ödemeden satın aldıkları ürünleri iade etme hakları vardır.
Cayma hakkı nasıl kullanılır?
Alıcılar, cayma süresi (mal satışına ilişkin işlemlerde teslimat tarihinden itibaren, hizmet satışına ilişkin işlemlerde satın almanın yapıldığı tarihten itibaren 7 gün) içinde uzmanlarpc.com dan iade talep ederek cayma hakkını kullanmaları gerekir.
Uzmanlarpc , alıcının talebini aldıktan sonra 3 iş günü + 24 saat içerisinde, ürün iadeye uygunsa, orjinal paketi eksiksiz ve açılmamışsa ürünü iade alıp ürün bedelini alıcıya iade etmekle yükümlüdür.
Cayma hakkının geçerli olmadığı ürünler nelerdir?
Alıcının, 7 gün içinde mağazaya iade talebinde bulunduğu halde iadesi mümkün olmayan durumlar aşağıdaki gibidir:
  • Alıcının isteğiyle kişiye özel olarak üretilen, üzerinde değişiklik veya ilave yapılarak kişiye özel hale getirilen ürünler,
  • Niteliği itibarıyla geri gönderilmeye elverişli olmayan ürünler (İç çamaşırı, mayo, kozmetik gibi hijyenik durumu hassas olan ürünleri iade edebilmenin koşulu ürünün açılmamış ve denenmemiş olmasıdır.)
  • Alıcı tarafından açılmış olan ses veya görüntü kayıtları (DVD, CD ve Kaset vb.), basılı ürünler (Kitap, dergi vb.), yazılım programları ve bilgisayar sarf malzemeleri,
  • Çabuk bozulma tehlikesi olan veya son kullanma tarihi geçme ihtimali olan ürünler,
  • Paketi açılmış, ürün kullanılmış, aksesuarları eksik ve/veya kutu içeriği eksik iade talepleri olumsuz değerlendirilecektir. Ayrıca alıcı elektronik ürünlerin 2.ele düşmemesi için kutu yu özel şekilde poşet vb bir paketleme yöntemi kullanarak – kargo firmaları tarafından etiketlenmesini deforme edilmesini önlemek durumundadır. Zira hırpalanmış ve deforme olmuş kutulu ürünler bir başkasına satılamayacağı için iade talebi olumsuz değerlendirilebilinir.
  • Arızalı ve/veya ayıplı ürünün iade istekleri ile alakalı , ürünün distribütörü veya yetkili servisi ürünün ayıplı olduğunu teyit etmek zorundadır.
Ürüne zarar gelmesi durumunda alıcı, cayma hakkını kullanıp ürünü iade edebilir mi?
Mevzuat gereği, cayma süresi (mal satışına ilişkin işlemlerde teslimat tarihinden itibaren, hizmet satışına ilişkin işlemlerde satın almanın yapıldığı tarihten itibaren 14 gün) içinde alıcı ürünü, işleyişine, teknik özelliklerine ve kullanım talimatlarına uygun bir şekilde kullandığı takdirde meydana gelen değişiklik ve bozulmalardan sorumlu değildir. Olağan dışı kullanımdan dolayı oluşacak bozulmalardan ise alıcı sorumlu olacaktır ve bu durumda mağaza iadeyi onaylamayabilir.
Elektronik ürünlerde Cayma Hakkı ve iade süreci nasıl kullanılır?
  • Elektronik ürünlerin "Cayma Hakkı" dahilinde iade alınabilmesi için satın alınan ürünün, orijinal kutusuna zarar verilmemiş olması, faturasının ve tüm tamamlayıcı aksesuarlarının ürünle birlikte gönderilmesi gerekir. Gönderilmemesi halinde iade talebi reddedilecektir.
  • Kurulumu servis tarafından yapılan ürünler için servis haricinde kutunun açılması veya kurulumunun servis haricinde yapılması durumunda iade alınmaz.
  • Satın alınan cep telefonuna Sim kart takılması, WiFi ile network bağlantı kurulması halinde cihaz 2’nci el statüsüne geçer. İlgili mevzuat gereği Cayma Hakkı kapsamında ""ürünün satılabilir özelliğinin kaybolmaması"" gerekmektedir. Bu nedenle de Sim kart takılan veya WiFi ile bağlantı kurulan ürünler Cayma Hakkı kapsamında iade alınamamaktadır. Ayıplı vs. ürün olması halinde mağaza ile irtibata geçilmelidir. Mağaza, teknik servis raporu talep edebilir.
  • Cayma Hakkı dışında kalan 6 ila 14 ay arasındaki iade talepleri için, ürünün teknik servise gitmesi ve servis tarafından iade kararı verilmiş olması gerekir.
    Ürünün paketine zarar verdim, yine de iade yapabilir miyim?
Mevzuat gereği, ürünün değerinin azalması veya iadeyi imkânsız kılan bir nedenin varlığı, cayma hakkının kullanılmasına engel olmaz. Ancak ürünün değerinin azalması veya iadenin imkânsızlaşması, alıcının kusurundan kaynaklanıyorsa ürünün değerini veya değerindeki azalmayı mağazaya tazmin etmesi gerekir. Bu durumda, mağaza zararını tazmin edebilmek için ürün değerinin azalmasına karşı alıcı hakkında yasal yollara başvurabilir.
                                                                                                 
Cayma hakkına güncelleme : Tarih 23.08.2022
Cayma Hakkı yasasındaki, Tüketiciyi koruyan iyi niyetli yaklaşım maalesef ki suistimal edilmiş ve keyfi iadelere/hareketlere sebebiyet vermiştir.
Bu durumda bu işin ticaretini yapanlara ciddi bir zarar vermiş olup 23.08.2022 tarihinde resmi gazetede yayınlanan güncellemeye sebep olmuştur. (İlgili güncelleme hakkında ki linki ve destekleyen içerikleri aşağıda bulabilirsiniz.)
İlgili güncelleme ile birlikte telefon, tablet ve bilgisayar a ilişkin ürünlerde ürün ayıplı/kusurlu olmadığı sürece (keyfi) iade hakkı bulunmamaktadır.
Kaynak: Resmi Gazete
Yükleniyor...